hgs  eokul   lgs   kyk  
  23.04.2024  

Bakan Yıldırım, TBMM Bilişim Sergisi'ni gezdi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dün yurtta etkili olan fırtınanın daha çok Karayipler'de ve Uzak Doğu'da rastlandığını belirterek, ''Bunları haber olarak izlerdik, şimdi Türkiye'de yaşadık. Bizim için nadir yaşanan bir tecrübe oldu'' dedi.

Yıldırım, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu tarafından Meclis Tören Salonu'nda organize edilen Bilişim Sergisi'ni ziyaret etti. Bakan Yıldırım'ı, Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile komisyon üyesi milletvekilleri ve Meclis yetkilileri karşıladı. Yıldırım, stantları tek tek gezerek, bazı bilişim ürünleri hakkında bilgi aldı.

Yurtta etkili olan fırtına ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yıldırım, böyle bir fırtınaya Türkiye'nin alışık olmadığını vurgulayarak, ''İstanbul'da, Ankara'da, Konya'da bir çok yerde çok ciddi bir kum fırtınası ve şiddetli rüzgar şeklinde birden bire hepimizin normal yaşamını tehdit eden bir durumla karşı karşıya kaldık'' diye konuştu.

Bu tür fırtınalara genelde Karayipler'de, Amerika'da ve Uzak Doğu'da rastlandığını anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bunları haber olarak izlerdik, şimdi Türkiye'de bunu yaşadık. Bizim için nadir yaşanan bir tecrübe oldu. Can kayıplarımız var, yaralılarımız var, maddi hasar çok, evlerin çatıları uçtu, yıkılan minareler var. Öyle oldu ki bir ara Boğaz Köprüsü'nde rüzgar hızı saatte 120 kilometreye ulaştı ve trafiği durdurmak zorunda kaldık. Artık şimdi şartlar normale döndü. Bir tekne yangını oldu, kıyı emniyeti hızlı hareket etti ve yolcuları kurtardı. Birkaç ufak tekne alabora oldu. Konya-Cihanbeyli arasında kum fırtınasından kazalar oldu, hayatını kaybeden vatandaşlar oldu.''

Türkiye'nin iklim geçişlerinin sert yaşandığı bölgelerde olmadığı düşüncesiyle rehavete kapılmamak gerektiğine işaret eden Yıldırım, kış döneminde de bu gerçeğin görüldüğünü söyledi. Yıldırım, ''Mevsim değişiklikleriyle birlikte artık her bölgede, her yerde, her şey olabilir. Bu gerçekten hareket edip, hem vatandaş olarak her zaman böyle olaylarla karşılaşabileceğimizin şuurunda olmamız lazım, hem de idare olarak hazırlıklarımızı yeni baştan gözden geçirmemiz lazım'' dedi.

Bir gazetecinin ''Dün için ucuz kurtardık diyebilir miyiz?'' sorusunu ise Yıldırım, ''Öyle söylenebilir tabii ama yine de maalesef can kaybı oldu'' diye cevaplandırdı.

Yıldırım, Türkiye'de meteorolojisinin son dönemde hayli geliştiğini belirterek, ''Birçok yerde çok iyi hesap yapabiliyorlar. Havaalanlarında çok güzel istasyonlar kurdular, anlık değişimleri de verebiliyorlar. Tabii meteorolojide bilişim imkanlarını, bunun altyapısını ne kadar çok kullanırsak, zamanla değişimleri anında fark etme ve ona göre vaziyet alma, tedbir alma şansımız da artıyor'' şeklinde konuştu.

-''Karanlık olaylar sonuç alsın almasın sorgulanıyor''-

Bir gazetecinin ''TBMM'nin açılışının 92. yıldönümünde Meclis'te askeri darbelerin araştırıldığı ve yargının 28 Şubat soruşturmasını yürüttüğünü'' hatırlatması üzerine Bakan Yıldırım, ''Halkın gücünden başka hiçbir gücün ülke yönetimine müdahil olma ve demokrasiyi kesintiye uğratma gibi bir düşünce veya eylem içinde olamayacağının tam olarak anlaşıldığı bir sürecin yaşandığını'' bildirdi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

''Geçmişte olan bazı karanlık olaylar, demokrasi dışı girişimler, sonuç alsın veya almasın, bugün bir hukuk devletinin gereği olarak sorgulanıyor. Bu karanlık noktalar açığa çıkarılıyor. Ne dedik biz; 'ileri demokrasi.' İleri demokrasi demek, demokrasi dışı her türlü girişimin yok edildiği, tek gücün millet iradesi olduğu gerçeğinin bütün kurumlarca içselleştirilmesidir. Hatta herkes yerini yurdunu bilecek, kendi işinden başka işlere burnunu sokmayacak.

Vatandaşın verdiği yetki belli; vekillerini seçiyor, vekilleri parlamentoyu oluşturuyor, parlamento bir hükümeti, icrayı oluşturuyor. İcra ve parlamento arasındaki ilişkiler, ülkenin ihtiyacı olan kanunlar, bürokrasinin ihtiyacı olan personel, yargının ihtiyacı olan personel de bu şekilde dizayn edilmiş oluyor. Burada şu gerçeği gözardı etmesin kimse; en hakim güç millet, onun altında parlamento ve onu taşıyan, onun görevlendirdiği icra var, yargı var, yasama zaten parlamentonun kendisidir.

Her şey yasama ile kaimdir. Yasama olmadığı zaman hiçbir erk kendi başına bir şey ifade etmez. Anayasanın kurgusu da bu, demokrasinin, çoğulculuğun, hukuk devletinin kurgusu ve anlamı da budur diye düşünüyorum.''

-FATİH Projesi ürünlerini inceledi-

Yıldırım, Bilişim Sergisi'nde tanıtılan, FATİH Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarları ve ''etkileşimli tahta''yı inceledi. Tahtaya eliyle ''EBA (Eğitim Bilişim Ağı) FATİH Projesi'' yazıp imzasını atan Yıldırım, sergiye katılan kurumların yöneticilerine teşekkür belgesi verdi.

TÜBİTAK standında, pilot bölge uygulamasına geçilen ''akıllı kimlik kartları''nı inceleyen Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda geç kaldığını ve bu kartların dağıtımının hızlandırılarak söz konusu sisteme daha çabuk geçilmesi gerektiğini söyledi. TİB standında güvenli internet uygulamasıyla ilgili bilgi alan Bakan Yıldırım, güvenli internetin vatandaşlara çok iyi anlatılması ve güvenli internetin yaygınlaştırılması önerilerinde bulundu.

19 Nisan 2012

Konular