logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

Akıllı kimlik kartları

4 Yıl İçinde Herkese Biyometrik Kimlik Dağıtılacak

Dört yılda herkesin kimliği değişecek
Dört yıl içinde herkesin biyometrik kimlik kartı olacak. Devlet kapısındaki her türlü işlem elektronik ortama taşınacak; şifreye gerek kalmayacak.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ''e-Devlet Kapısı ve Yerel Yönetimler'' konulu toplantıda elektronik kimlik kartı projesiyle ilgili açıklamalar yaptı.

Güler, vatandaşa kolay taşınabilir, taklit ve tahrif edilmesi kolay olmayan, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet verilmesini sağlayacak ve biyometrik özelliklere sahip kimlik kartları verileceğini söyledi.

Güler, ''Bu projenin amacı kurum ve kuruluşlardan daha hızlı hizmetin alınmasını sağlayarak vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, elektronik ortamda sunulan hizmetlerde güvenli anahtar görevi yapmak, e-devlet uygulamalarını desteklemek ve AB uygulamalarıyla uluslararası standartlara uyum sağlamaktır. Kimlik kartlarının bu yıldan itibaren 3 veya 4 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımıza dağıtılması öngörülmektedir'' diye konuştu.

Metro, otobüs ve vapurda tek kart dönemi


Teknolojiye yönelik yatırımlar artarken TÜBİTAK vatandaşın hayatını kolaylaştıracak akıllı karta ilişkin çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı.

Milli kaynaklarla geliştirilen akıllı kimlik kartı dağıtımı önümüzdeki yıldan itibaren başlıyor. Akıllı kimlik kartları toplu taşıma, sağlık, sosyal güvenlik ve bankacılık gibi farklı alanlarda kullanılabilecek.

Akıllı kimlik kartlarının dağıtımına 2013 yılında başlanılmasını hedeflediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, e-devlet ve pasaport işlemlerinde kullanılacak yeni kimlik kartlarının, toplu taşıma araçları ile kamu binalarına girişte de kullanılabileceğini açıkladı.

Akıllı Kart'a üst düzey güvenlik önlemi

TÜBİTAK tarafından tamamen milli olanaklar kullanılarak geliştirilen ve 2010'dan itibaren nüfus cüzdanının yerine kullanılması hedeflenen akıllı kimlik kartları, kopyalanma riskine karşı görünürde 7 üstün güvenirlikli önlemle korunuyor.

Hologram, mor ötesi, meneviş ve gökkuşağı baskı ve mikro yazı yöntemlerinin kullanıldığı oluşturulan görünür güvenlik önlemlerinin yanı sıra kişiye ait bilgiler, kartın çipinde de özel şifrelerle saklanıyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) geliştirilen Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) Proje Sorumlusu Mustafa Başak AA muhabirine 2010'dan itibaren tüm Türkiye'de uygulanması planlanan elektronik kimlik kartının teknolojik özelliklerini anlattı.