hgs  eokul   lgs   kyk  
  29.03.2024  

e-devlet projesi

Adalet Bakanlığı dijitale geçince 500 milyon liralık tasarruf sağlandı

Yargı birimlerinin işlemlerini hızlandıran Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), meyvelerini vermeye başladı. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nca 2000 yılında temelleri atılan proje, kırtasiyeden posta masrafına, iş gücünden zamana kadar pek çok alanda tasarruf sağlıyor. mahkemelerdeki davalarından haberdar oluyor.

UYAP'la sadece yazışmalardan (kırtasiye, enerji, sarf malzemesi, personel vb.) 511 milyon 750 bin liralık kazanç elde edildi. UYAP sayesinde, sabıka, nüfus, ehliyet kayıtları ile döviz kurları, posta tebligatları ve Yargıtay'daki temyiz dosyalarının takibi elektronik ortamda yapılıyor. Programın SMS bilgi sistemiyle ise vatandaşlar

Adli ve idari yargı birimlerinin tüm yargısal işlemleri ve yazışmalarını gerçekleştirdiği UYAP'ın Adli Sicil Bilgi Sistemi, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS), POL-NET, Kaçakçılık, İstihbarat ve Harekat Merkezi (KİHBİ) ve PTT ile bağlantısı bulunuyor.

e-devlet, sosyal güvenlikte 2 milyar dolar tasarruf sağladı

AKILLI KART SISTEMININ DENENMESINE TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARINDA BAŞLANIYOR.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda birbiri ardına hayata geçen e-devlet uygulamaları, sosyal güvenlik açıklarının kapatılmasına da katkı sağlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, teknolojik uygulamalarla 2 milyar dolarlık bir açığı yok ettiklerini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen 'Dünya elektronik kimlik kartı ve pasaport forumu' toplantısında konuşan Başesgioğlu, e-devlet uygulamalarının bu yıldan itibaren akıllı kartlar ile daha da güçlendirileceğini belirterek, "Dünyada bir ilke imza atarak, AKİS isimli ulusal akıllı kart sistemini gerçekleştirdik. Bu proje pilot seçilecek bir ilde temmuz-ağustos aylarında uygulamasına başlatılacak." dedi. Başesgioğlu, şu ana kadar yapılan çalışmaların OECD ülkeleri arasında en verimli e-devlet projesi seçildiğini de duyurdu.