hgs  eokul   lgs   kyk  
  19.04.2024  

11 ilde 'e-imza' uygulaması başladı

İçişleri Bakanlığı tarafından 'e-devlet' kapsamında uygulamaya koyulan 'e-içişleri' projesi kapsamında bu gün itibari ile 11 pilot ilde 'e-imza' uygulamasına geçildi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlediğ basın toplantısı ile konu hakkında bilgilendirmede bulundu. Dünyanın bilgi çağını yaşadığını anlatan Harput, küreselleşen dünyada bilgi çağını yakalayamayan toplumların çağın gerisinde kaldığını belirtti. Vali Harput, Atatürk'ün gösterdiği 'çağdaş uygarlık seviyesine' ulaşmayı en önemli hedeflerinden biri olarak kabul eden Türkiye'nin de bilgi çağını yakalamak için bütün kurum ve kuruluşlarıyla elektronik devlet modeline hızla geçiş yaptığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı'nın 'e-devlete' kazandırdığı mernis, kamu paylaşım sistemi, adres kayıt sistemi ve polnet gibi önemli e-devlet projelerine bugün ise 'e-içişleri' projesini eklediğini vurgulayan Vali Harput, şunları söyledi: "Kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatları ile yazışmalarında e-içişleri projesi ile entegrasyon kurmaları kaçınılmazdır. Bu anlamda e-içişleri projesi diğer e-devlet projeleri için bir otoyol görevini yerine getirmeye hazır. Devletin vatandaşla en çok yüz yüze gelen kurumlarından biri olan İçişleri Bakanlığı e-devlet projesinin bir uzantısı olan e-içişleri projesini 2010 yılından itibaren resmi olarak hizmete açtı. İçişleri Bakanlığı birimleri artık elektronik ortamda e-içişleri ile en son teknoloji kullanımı, halkın ve devletin hizmetindedir." dedi.

"E-İÇİŞLERİ NEDİR?"

Vali Şahabettin Harput, e-İçişleri'nin İçişleri Bakanlığına bağlı 21 Merkez birimi, 81 Valilik ,892 Kaymakamlık ve 81 İl Özel İdaresinin iş ve işlemlerini elektronik ortamda yürütmesini sağlayan e-dönüşüm projesi olduğunu bildirdi.

Pproje ile Bakanlığa bağlı bütün birimler aralarındaki iş ve işlemlerini, diğer birimler ve Bakanlık harici kurumlar ile olan yazışma ve işlemlerini 'e-içişleri' üzerinden yürütebileceklerini anlatan Vali Şahabettin Harput, "Böylece bütün işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi neticesinde hızlı, düşük maliyetli ve vatandaş odaklı hizmet gerçekleştirilmiş olacaktır." şeklinde konuştu.

"PROJENİN FAYDALARI"

Harput, bu gün itibari ile 11 ilde uygulamaya konulan e-içişleri projesi ile işlemlerin elektronik ortamda hızla gerçekleşeceğini belirterek,

projenin faydalarını şöyle sıraladı: "Günler ve haftalar sürebilen evrakların kayıt, sevk ve onay süreçleri, dakikalarla sınırlı olacak. Yöneticiler elektronik imza ile çok sayıda belgeyi hızla onaylayıp havale edebilecek. Evrağa dayalı bürokrasi süreci yerini kağıtsız ofis sistemine bırakacak." Vali Harput, ayrıca 3 yıldır deneme sürecinde olan e-içişleri projesi ile sağlanan tasarrufu ise şöyle anlattı: "E-içişleri projesinin 3 yıllık test süresince 20 milyon evrak yaklaşık, 100 milyon sayfa elektronik ortamda arşivlendi. Bu işlemin kağıtsız ortamda uygulanması 320 ton kağıda, 5 bin 440 ağaca, 363 dönüm ağaçlık alana, 2 milyon 432 bin kws enerjiye, 140 bin 800 ton suyun tasarrufuna karşılık gelmekte. Proje kapsamında günlük ortalama 55 bin evrak işlenmekte olup, postalama masrafı olan günlük 41 bin TL yıllık 11 milyon TL tasarruf edilecek. E-İçişleri Projesi ile iş ve işlemlerin yürütülmesi ve yönetilmesinde standardizasyon sağlanmış olacak." Proje ile işlemlerin süreç ve takibinin kolaylaşıp, bürokraside açıklık ve şeffaflık gerçekleşeceğini anlatan Harput, elektronik ortamda gerçekleşen bütün işlemler ile Bakanlığın geçmişe dönük 5 yıllık evraklarının dijital ortamda arşivleneceğini söyledi.

"11 İLDE UYGULAMA BAŞLADI"

Bursa Valiliği olarak e-İçişleri projesini 15.10.2007'den tarihinden itibaren deneme sürecinde başarıyla uyguladıklarını anlatan Vali Şahabettin Harput, "Bu projenin bir ileri aşaması kağıtsız ve elektronik imzalı yazışma olan 'e-imza' uygulamasına geçilmesidir. Bugüne kadar ki bu başarılı uygulamaların sonucu olarak Valiliğimizin de aralarında bulunduğu 11 İl Valiliğinde e imza uygulaması başladı. Bursa Valiliği ile birlikte, Sinop, Balıkesir, Kırıkkale, Bilecik, Bolu, Adıyaman, Çorum, Manisa, Ankara, ve Adıyaman Valilikleri ve Bakanlık Merkez Birimleri arasında kağıtsız ve elektronik imzalı olarak yazışma yapmak üzere pilot seçildi. Bugün itibari ile pilot iller arasındaki içişleri birimleri elektronik imzalı yazışmaya başladı." şeklinde konuştu. Pilot olarak seçilen illerin merkez ve kendi aralarında elektronik ortamda yazışacaklarını anlatan Vali Harput, diğer illerle olan yazışmaların ise elektronik ve ıslak imza ile birlikte yürütüleceğini söyledi.

Vali Şahabettin Harput, e-içişleri projesi ile e-imzası ve e-devlet şifresi olan vatandaşların İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimlerdeki işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde çözeceklerini ifade ederek, bir çok işleminde e-İmza ile yapılabileceğini dile getirdi.

(CİHAN)
1 Eylül 2010

Konular