hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

2001 aktif konular listesi

Bunların hepsi numara

  • mernis

"Numarayı numara olsun diye veriyorlar. Uygulama yok." MERNİS projesinin fikir babası Prof. Dr. Osman Altuğ, vatandaşa birçok numara verilmesinin yanlış olduğunu belirterek "Bir adama çok numara verirsen çok karılı–çok kocalı hale getirirsin. Bunlar birleştirilerek tek numara verilmeli." dedi.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Altuğ, vatandaşa vergi numarası verilmesi ile başlayan, kimlik numarası dağıtımı ile devam eden uygulamaların numaradan öteye gitmeyeceğini iddia etti.
Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesinin fikir babası olan Prof. Dr. Osman Altuğ, CHA'ya yaptığı açıklamada, "Numarayı numara olsun diye veriyorlar. Uygulama yok, bir şey yapıyormuş gibi gözüküyorlar. Bir adama çok numara verirsen, farklılık olursa çok karılı–çok kocalı hale getirirsin. Senin dört tane, beş tane adresin varsa ben seni nerden bulacağım da nereye tebligat yapacağım? Bunların hepsi birleştirilerek tek numara verilmeli." dedi.
Her şey kontrol edilmeli

Kimlik numaranızı öğrenin

  • mernis

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen MERNİS projesi çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik numaraları, internetten de öğrenilmeye başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının nüfus kayıtlarına verilme işlemlerinin 28 Ekim 2000 tarihi itibariyle tamamlanmasının ardından vatandaşlar, kimlik numaralarını öğrenmeye başladılar. Daha önce herhangi bir nedenle nüfus cüzdanı değiştirilmesi, ilk defa nüfus cüzdanı alınması ya da nüfus idarelerinden nüfus kayıt örneği çıkartılması halinde öğrenilebilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesine de yüklendi.
Vatandaşlar, "www.nvi.gov.tr" adresiyle ulaşılan sitede kendilerinden istenilen nüfus kayıt bilgilerini doldurduklarında, ileride, nüfus, vergi, sağlık ve askerlik gibi alanlarda merkezi olarak tutulacak bilgilere tek numara aracılığı ile ulaşılmasına imkan sağlayacak kimlik numarasını öğrenebilecekler.

2001/03/16